Wat is survivalrun?
Survivalrun is een veelzijdige buitensport, die hardlopen combineert met hindernissen. Het is een uitdagende sport waarbij kracht, conditie, souplesse, techniek en doorzettingsvermogen belangrijk zijn. Want naast het lopen en de hindernissen speelt ook de ‘strijd tegen de elementen’ een belangrijke rol. Water, wind en temperatuur kosten extra kracht tijdens een survivalrun. En survivalrun gaat altijd door: zomer en winter!
Tijdens een survivalrun leg je een grotendeels onverhard parcours hardlopend af. Paden, sloten, bossen, weilanden en af en toe een stukje asfalt. Onderweg neem je natuurlijke en opgebouwde hindernissen. Natuurlijke hindernissen zijn bijvoorbeeld duikers, omgevallen bomen en water. De opgebouwde hindernissen kunnen balken, netten, touwen, pakladders en allerlei combinaties ervan zijn. Ook boogschieten, houthakken en kajakken kun je tegenkomen tijdens een survivalrun.
Aan de hindernissen en parcours worden veiligheideisen gesteld door de parcourscommissie van de Survival Bond Nederland. Op deze manier zijn aangesloten leden zowel verzekerd tijdens trainingen als bij het lopen van een survivalrun. Er worden in heel Nederland en België wedstrijden gehouden welke meetellen van het klassement.
Het rode armbandje: Symbool voor het goed uitlopen van de survivalrun.
Bij de inschrijving/aanmelding van een survivalrun ontvang je naast het T-shirt met startnummer ook een rode wedstrijdband. Het doel is om alle hindernissen te halen en met de rode wedstrijdband over de finish te komen. Je kunt namelijk nog zo snel het parcours doorlopen, als je armbandje je wordt afgenomen dan eindig je veel later in het klassement dan de runner die later maar wel met armbandje binnen komt.
Het armbandje kan afgenomen worden, of kun je inleveren indien je een hindernis niet kunt volbrengen.
Bij sommige wedstrijden wordt er per gemiste hindernis een gaatje in je rechtermouw geponst. Het aantal gaatjes heeft daardoor weer invloed op het eindklassement.
Maar feit blijft: hoe lang je er ook over doet, alle hindernissen behalen en je armbandje behouden geeft je het grootste gevoel van voldoening, en daar gaat het om.
Wedstrijdcategorieën en -klassement
De SBN hanteert vijf wedstrijdcategorieën:
- Basis Survivalrun (BSR) 6 – 9 km
- Korte Survivalrun (KSR) 6 – 9 km
- Middellange Survivalrun (MSR) 9 – 15 km
- Lange Survivalrun (LSR) 15 – 25 km
- Jeugd Survivalrun (JSR) 4 – 9 km
Wil je meer weten over de onderdelen en technieken van survivalrun? Kijk op de pagina veelgebruikte technieken van de SBN.
Survivalrunning versus Obstaclerunning/Mudrun?
Zowel bij Survivalrunning als Obstaclerunning (of mudruns) loop je dus en neem je hindernissen/obstakels. Er zitten dus zeker overeenkomsten tussen beide. Toch zijn er (nog wel) een aantal verschillen. Kort gezegd ligt bij Obstaclerunning het accent op het lopen (en dan met name ook over een zo’n divers mogelijk terrein) en bij Surivalrunning op de hindernissen (en dan het liefste zo zwaar en zo technisch mogelijk). Bij ons wordt alleen Survivalrunning getraind.